WAT IS MUSCULOSKELETALE GENEESKUNDE?

behandelingen van klachten samenhangend met het houdings- en bewegingsapparaat

Musculoskeletale geneeskunde is een geneeswijze die zich bezighoudt met het onderzoek en behandeling van klachten samenhangend met het houdings- en bewegingsapparaat.

Functiestoornis van een gewricht:
Het blijkt namelijk dat veel klachten zoals spierpijn, bandenpijn gezocht moet worden in een functiestoornis van een gewricht. Dit kan verschillende oorzaken hebben: overbelasting, ongeval, slechte werkhouding enz.

De juiste diagnose:
Ook kunnen er ten gevolge van een bekkenscheefstand diverse functiestoornissen in de wervelkolom ontstaan. Hierdoor kunnen weer klachten ontstaan in de armen en benen. In de musculoskeletale geneeskunde is het stellen van de juiste diagnose van groot belang voor het instellen van de juiste benadering.

Mede daarom is het belangrijk dat de diagnose en behandeling door een arts verricht wordt om complicaties te vermijden.

De musculoskeletale geneeskunde moet niet verward worden met manuele fysiotherapie, aangezien dit een andere discipline is.

Reflex- of mobilisatietechniek:
Een functiestoornis van een gewricht kan het beste door een reflextechniek worden behandeld of door een mobilisatietechniek.

De reflextechniek is bedoeld om door een snelle korte beweging de functiestoornis te herstellen.

De mobilisatietechniek is een langzame beweging om de mobiliteit van het gewricht te herstellen.

Een ander aspect van de behandeling kan bestaan uit adviezen om te voorkomen dat er een herhaling van klachten ontstaat.